0470-17675

FAQ

 

Vinterdäckslagen

 

Tillåtet med dubbdäck 1 oktober-15 april

Krav på vinterdäck 1 december-31 mars

När du kör personbil (klass I*), personbil klass II (husbilar) med en totalvikt av högst 3,5 ton, lätt lastbil samt lätt buss är det krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning under perioden 1 december-31 mars, om det är vinterväglag. Om du drar släpvagn gäller kravet även denna.

*) Till personbil klass I hör samtliga fordon som är registrerade som personbil och som inte tillhör personbil klass II.

Utländska och svenska personbilar och lätta lastbilar på resa till och från utlandet omfattas numer av gällande svenska regler om vinterdäck och mönsterdjup.

Mönsterdjup vid vinterväglag

Vid vinterväglag under perioden 1 december-31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbilar klass I, lätta lastbilar, lätta bussar och personbil klass II med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av dessa fordon.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck kan vara antingen dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara

  • särskilt framtagna för vinterkörning och
  • märkta M+S, M-S, M.S., M&S, MS eller Mud and Snow.

OBS! Det förekommer däck som är märkta med M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, exempelvis grovmönstrade terrängdäck.

Eftersom det inte framgår av däcken om de är särskilt framtagna för vinterkörning, har STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) och Däckbranschens Informationsråd tagit fram listor över tillåtna vinterdäck. Du kan även få information från din däckhandlare.

Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör man använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.

Vinterväglag

Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Med vinterdäck på bilen minskar risken att hamna i svårigheter när den första förrädiska halkan kommer. Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt, så vinterdäcken bör på när temperaturen kryper under +5 grader.

 

Kom alltid ihåg att isiga vägar är:

  • dubbelt så hala som snötäckta vägar!
  • fyra gånger så hala som blöta eller slaskiga vägar!
  • åtta gånger så hala som torra vägar!

Kontaktuppgifter

Växjö Däck AB
Sandvägen 5
352 45 Växjö
Norremark
tel: 0470-176 75

Öppetider

Mån – Fre 07,30-17,00
Lunch 12,00-13,00

Lördagar (vid hög-säsong) 08,00-12,00